Er alle asylansøgere virkelig fulde af løgn?

Ny bog om vurderingen af danske asylsager

Michala Clante Bendixen, som har grundlagt både hjemmesiden REFUGEES.DK og foreningen Refugees Welcome DK, udgav 9. juni en ny bog/rapport; ”Velbegrundet Frygt – om troværdighed og risiko i asylsager”. Bogen findes på dansk i en flot, illustreret version (120 sider) og kan købes for 100 kr. Betal porto og få den tilsendt, eller hent den selv i København eller Aarhus. Den findes også til download som PDF på både dansk og engelsk.

Bestil eller download bogen!

Ved du, hvordan proceduren forløber, når en person søger om asyl i Danmark? Og ved du, hvordan man afgør, om der skal gives tilladelse eller afslag?

Det er de færreste, der kan svare ja til de to spørgsmål. Ikke engang de politikere, som skråsikkert gentager, at ”når man har fået afslag, skal man rejse hjem.” Ja, det har de ret i – men det forudsætter, at afgørelsen er korrekt. Mange afviste mener jo selv, at de ER i stor fare. Og hvis man ser nærmere på proceduren, kunne en del af dem have ret.

“Det er ikke nogen hemmelighed, at i Udlændingestyrelsen får man ikke point for at give tilladelser, man får point for at give afslag. Det er sådan, det er.” Citat fra tidligere sagsbehandler.

Bogen er skrevet for at belyse disse forhold for alle, som er interesserede i flygtninge – den kræver ingen akademisk baggrund eller forhåndsviden.

Det første kapitel beskriver den danske asylprocedure og de internationale og europæiske konventioner, som ligger til grund for asylsystemet.

De to næste kapitler påpeger, hvordan vurderingen af ansøgers troværdighed og risikoen i vedkommendes hjemland hviler på en blanding af tilfældigheder, fordomme og en række faktorer, som alle bruges imod ansøger.

“80% af de nye sagsbehandlere vidste ikke, hvor Irak lå på et kort, da de startede. De er unge, og de har mange fordomme, for dem er hele Mellemøsten det samme.” Citat fra tolk.

Det fjerde og sidste kapitel diskuterer den politiske indflydelse på afgørelserne og det danske system set i europæisk og international kontekst, og slutter af med 10 anbefalinger til forbedringer.

Bogen er skrevet ud fra forfatterens 14 års erfaringer med flygtninge, og en lang række kvalitative interviews med advokater, tolke, tidligere medarbejdere hos Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet, andre NGO’er samt flygtninge, som selv har været igennem systemet og har fået asyl.

“Jeg følte mig meget presset – havde lyst til at råbe og løbe ud, panikkede. Hun sagde jeg skulle svare ja eller nej, men det kunne jeg ikke, jeg var nødt til at forklare.” Citat fra flygtning.

Den indeholder mange grafer, citater og uddrag fra virkelige sager. Den er letlæselig og kan bruges både som håndbog, dokumentation og som diskussionsoplæg.

Bestil eller download bogen!

Forfatteren kommer gerne ud og holder oplæg om bogen på højskoler, i foreninger o.l. Skriv til: kontakt@refugees.dk

Link til artikel om bogen i Information (bag betalingsvæg).

Meld dig ind nu og få bogen gratis!

Støt / bliv medlem