Danmark har et godt uddannelsessystem, som flygtninge kan have stor fordel af. For de fleste er det gratis, og du kan endda få støtte undervejs. Chancen for at få et job med noget, der interesserer dig, bliver større, og lønnen vil være højere. Desværre har mange jobcentre ikke meget viden eller fokus på uddannelse – de prøver bare at få folk i job hurtigst muligt, men det er en kortsigtet strategi.

Desværre tæller uddannelse ikke på linje med fuldtidsjob for at få permanent ophold – men du kan måske nå begge dele indenfor de 8 år, du alligevel skal vente, og måske kommer uddannelse til at tælle med igen, som det gjorde tidligere. En uddannelse kan du også tage med dig, hvis du rejser tilbage en dag.

Videregående uddannelse

De fleste flygtninge har ret til gratis videregående uddannelse på lige fod med danskere – MEN hvis du har fået asyl efter §7,3, skal du betale studieafgift på universiteterne, professionsbacheloruddannelseerne og erhvervsakademierne. Hvis du har asyl efter §7,1 eller §7,2 eller er familiesammenført, kan du læse gratis. Tjek din opholdstilladelse: hvis der står "med henblik på varigt ophold" er videregående uddannelse gratis.

Du ansøger på samme vilkår som danskerne – du skal kunne dokumentere, at du har de nødvendige kompetencer til at blive optaget. Der kan være høje krav på nogle uddannelser. Nogle flygtninge har mistet deres eksamenspapirer, eller kan ikke få dem godkendt efter dansk standard. Så kan det være nødvendigt at tage en 9. klasse, erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse i Danmark, før du kan læse videre. 

Der findes også uddannelser, der foregår på engelsk – så skal du have dokumentation for, at dit engelsk er tilstrækkeligt godt. Det kan bla. gøres ved at tage TOEFL-testen, som koster et gebyr.

Læs mere på studentrefugees.dk om adgangskrav, ansøgning osv. Siden indeholder masser af gode oplysninger for flygtninge, der øsnker at tage en uddannelse i Danmark.

Erhvervsuddannelse

De mere praktiske uddannelser som håndværker eller tekniker er nemmere at komme ind på, og giver ofte adgang til jobs bagefter. Men i nogle tilfælde kræver det en elevplads, som kan være ekstra svær for en flygtning at finde. Nogle starter dog i praktik i en virksomhed, og er heldige at få en aftale som lærling, hvis de gerne vil lære faget. Der findes også erhvervsuddannelse for voksne over 25 år. Læs mere her.

Indkomst mens du læser

Hvis en uddannelse er SU-berettiget, har du som flygtning ret til SU (Statens Uddannelsesstøtte) mens du læser. Det er på niveau med integrationsydelse, men det har flere andre fordele: du kan tjene op til 12.000 kr før skat oveni, og SU står ikke i vejen for at søge om permanent ophold, statsborgerskab eller familiesammenføring, sådan som integrationsydelse gør. Desuden kan du melde dig ind i en A-kasse gratis mens du læser, og så kan du modtage understøttelse bagefter. Du ansøger her, og beder om ligestilling efter danske regler.

Hvis man er i lære, starter man typisk på SU og overgår til elevløn (højere, hvis man er over 25 år).