'Hold mine børn ude af jeres politiske spil'
Syrisk flygtning i Danmark er gået i sultestrejke foran Udlændingestyrelsen indtil han får sine børn i sikkerhed
'Strammere asylregler og flere krav til indvandrere' står der på socialdemokraternes store valgplakater, der hænger på hjørnet af Blegdamsvej og Tagensvej i København. Cirka tohundrede meter derfra sidder Omar foran udlændingestyrelsen i Ryesgade. Han er syrisk flygtning og har et helt andet budskab: 'Hold mine børn ude af jeres politiske spil', står der på et stort skilt ved siden af ham.
”Jeg kom til Danmark for et år og 11 dage siden,” siger Omar, da undertegnede møder ham torsdag aften. For omkring otte måneder siden startede han den familiesammenføringsproces, der nu er gået i hårdknude og har fået den 35 årige flygtning fra den nordsyriske by Idleb til at gå i sultestrejke.
”Jeg havde et godt liv i Syrien indtil krigen startede. Jeg var salgsrepræsentant for et stort telekommunikationsselskab, havde hus og bil, men regeringshærens daglige tøndebomber og fremrykkende IS-grupperinger gjorde hver dag til en kamp for overlevelse,” fortæller Omar.
Via Tyrkiet og Grækenland flygtede Omar til Danmark og bor nu i Ringe på Fyn. Indtil for få uger siden var hans kone og to børn på henholdsvis fem og otte år stadig inde i Syrien i den allernordligste del, hvor oppositionsgrupper har haft kontrollen i længere tid. Men intensiverede flyangreb fra Assad-regimet og interne opgør mellem oprørsgrupperne gjorde det for farligt at afvente nyt fra Danmark, hvorfor familien nu har krydset grænsen illegalt så de opholder sig få kilometer inde på tyrkisk territorium.
”Mit liv er gået i stå; nu har en blanding af bureaukratiske forviklinger og nye strammere familiesammenføringsregler fået min sag til at trække ud. Man efterspørger papirer som jeg ikke har, da jeg har mistet alt under flugten. Jeg har ikke mere at miste, så derfor har jeg startet denne aktion.”
Siden tirsdag aften har Omar ikke spist. Han holder varmen med sit røde tæppe og drikker vand og juice som områdets beboere har bragt ham.
”Budskabet på skiltet ændrer jeg om et par dage,” siger Omar, da samtalen er ved at slutte. ”Der kommer til at stå: ’Kære immigrationsmyndigheder, jeg ved godt at I er lige glade, men verden fortjener at vide det.”
Af Brian Esbensen, cand.scient.soc. med speciale i udviklingspolitik og internationale forhold og tidl. mellemøstredaktør på RÆSON