Danskerne trodser regeringen: Ja til flygtninge!
Et stort flertal i nye meningsmålinger og en voksende folkelig bevægelse går i modsat retning af regeringen.
Da flygtninge pludselig strømmede i grupper på flere hundrede via Rødbyhavn ind i landet og helt ind på Københavns Hovedbanegård i september måned, fik de en overrraskende positiv modtagelse. Hundredevis af danskere, som ellers ikke havde været involveret i den slags før, tilbød hjælp og støtte – endda i form af biltransport, på trods af risikoen for at blive retsforfulgt for det. Politiet opgav at tage fingeraftryk på asylansøgerne mod deres vilje, hvilket ellers altid har været fast procedure i Danmark. Et foto af en dansk betjent, der leger med en flygtningepige på motorvejen gik verden rundt.
Hjælpearbejdet blev organiseret i grupper, som lynhurtigt fik etableret tolke, mad, tøj og togbilletter. Der opstod en permanent hjælpecentral i midten af Hovedbanegårdens store hal med et kæmpe banner: Refugees Welcome! DSB fik dog fjernet lejren efter en uges tid. Men arbejdet i de forskellige grupper fortsætter, og både nyopståede grupper som Venligboerne og etablerede foreninger som Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp melder om en enorm stigning i antallet af borgere, der henvender sig med tilbud om at blive frivillige eller donere ting til flygtninge.
To nylige meningsmålinger viser, at befolkningen er mere positive overfor flygtninge end regeringen. I september spurgte Megafon danskerne, om Europa bør tage imod flere flygtninge end tilfældet er i dag? Om Danmark bør tage imod flere flygtninge end tilfældet er i dag? Og om Danmark bør være en del af en fælles europæisk aftale, der fordeler flygtninge mellem EU-lande?
Henholdsvis 51 procent, 54 procent og 65 procent var helt enige eller overvejende enige.
Kort efter viste en undersøgelse, Voxmeter foretog for Ritzau, at hele 78,2 procent svarede ja til, at Danmark skal samarbejde med EU om at fordele de flygtninge, der kommer til Europa.
Der kom 86 mio kr ind ved et særlig indsamling til flygtninge i nærområderne til Syrien på de to store, danske TV-kanaler for nylig, og Røde Kors fik et rekordstort beløb ind til deres årlige indsamling – i år ligeledes med fokus på flygtninge.
Den 12. september samledes op mod 50.000 mennesker sig på Christiansborg Slotsplads under sloganet "Refugees Welcome" og "Welcome to Denmark". Arrangementet kom op at stå på en uge og var udelukkende indkaldt via Facebook. Mindre demonstrationer fandt sted i andre større byer i Danmark.
I går gik ca. 25.000 i en "Folkevandring for flygtninge" fra Fredens Park til Christiansborg – med støtte fra en række kulturpersonligheder. Her er en Facebookstatus efter optoget fra den 25-årige syriske flygtning Amer Biro, som har været i Danmark et år (ikke redigeret):
Tusind tak dansker, tusind tak for alt i har gjort for os.
Tusind tak for i deler jeres hjem, land, skoler, mad og alt mulig andet.
Jeg er meget stolt at jeg er i et dejligt land, som Danmark.
Vi flugtede fra krigen og undertrykkelse, ja, desværre. På den gang troede vi ikke, vi ku' finde vejen hjem igen.
Men vi har fundet det, vi er i Danmark jo, vi er hjemme.
Vi har ikke valgt, vi sku' være flygtninge, men vi har selv valgt at bo i dejligt land >>> DANMARK<<<
Det betyder utrolig meget for os, i står og støtter og råber for os.
En kæmpe stor respekt til jer.
Min skat og formue, at jeg har lært at kende jer, og det er en kæmpe stor fornøjelse for mig.
Den danske regering har ellers indtaget en meget negativ holdning overfor flygtninge, og afviser kategorisk at deltage i et europæisk samarbejde. Mest opmærksomhed har det fået, at Integrationsminister Inger Støjberg indrykkede en annonce i fem libanesiske aviser med advarsler om, hvor strenge reglerne for flygtninge er blevet i Danmark – med det slet skjulte budskab "hold jer væk". Annoncen var så misvisende i forhold til de faktiske forhold, at Ombudsmanden har taget sagen op af egen drift.
Inden annoncerne blev trykt, havde undertegnede fået optaget et indlæg i den britiske avis The Guardian med det modsatte budskab: Flygtninge er velkomne i Danmark, og vi har gode forhold for dem. Indlægget vakte stor opmærksomhed, ikke mindst i danske medier, og blev delt 18.000 gange fra avisens hjemmeside.
Efter annoncerne blev indrykket, bragte den engelsksprogede avis i Libanon The Daily Star mit modsvar. En gruppe danskere indsamlede 170.00 kr til at få genindrykket Støjbergs annoncer med håndskrevne noter om at danskerne undskylder regeringens fjendtlighed, og at de som almindelige danskere ønsker at udtrykke sympati og medfølelse med alle, som er nødt til at flygte. Aktionen er blevet omtalt i Huffington Post og tyske aviser.
De fleste asylansøgere går dog stadig uden om Danmark, og foretrækker Tyskland og Sverige. Antallet af nye ansøgninger i Danmark er lidt lavere end sidste år på samme tidspunkt – i stærk kontrast til den voldsomt øgede tilstrømning, som vores to nabolande oplever for øjeblikket. Sverige registrerede 24.000 alene i september måned, Danmark ca. 1.700 (tallet ikke endeligt opgjort). En ny flyer med faktuelle oplysninger om forholdene i de tre lande forsøger at rette lidt op på denne skævhed, den uddeles bla. blandt flygtningehjælpere i Grækenland, Tyrkiet og Tyskland.