Advarsel til syrere: Tænk dig godt om, før du forlader Danmark!

Både Holland og Tyskland sender stadig næsten alle retur, mens chancen for at få omgjort sin sag i Danmark er stigende

Refugees Welcome’s gode råd til syriske flygtninge i Danmark:

Husk, det er stadig kun folk fra Damaskus og Rif Damaskus med asyl efter §7.3 eller §7.2, som får inddraget opholdstilladelser. Hvis du har ophold efter §7.1 eller kommer fra en anden del af landet, er du ikke i risiko nu og kan tage det roligt.

  • Hvis du får brev om at de overvejer at inddrage din opholdstilladelse, eller du allerede har mistet den: kontakt Refugees Welcome eller DRC/Dansk Flygtningehjælp og få rådgivning.
  • Bliv i Danmark, skaf en af de bedste advokater, hjælp selv med at dokumentere din sag. Refugees Welcome kan hjælpe dig med at vælge en advokat, kontakt os her.
  • Vær tålmodig, søg støtte og opbakning i den danske befolkning og offentligheden. Mange vil gerne hjælpe, og jo højere vi råber, jo bedre bliver chancerne.
  • Hvis du allerede har et afslag fra Flygtningenævnet, og din advokat ikke ser nogen chance for at genåbne sagen, og du har nære familiemedlemmer i et andet land, kan du måske overveje at tage dertil fremfor at bo på udrejsecenter i Danmark i årevis.


HENT ARABISK VERSION AF HELE ARTIKLEN HER!

Tak til Bashar Shukri Husobrim for oversættelse.


Lige siden visse af de syriske flygtninge begyndte at få inddraget deres ophold, har mange hundrede forladt Danmark. Men i de fleste tilfælde har det blot ødelagt deres liv yderligere. Læs om Nadia i Politiken (gavelink). Politiken har aktuelt en hel serie om emnet, hvorfra nogle af oplysningerne herunder stammer.

Dublin-reglerne

Ifølge Dublin-konventionen behøver et land ikke genåbne en asylsag, hvis et andet land allerede har afgjort den. Danmark er med i Dublin-konventionen, ligesom alle andre EU-lande samt en række øvrige lande. Når en syrer får et endeligt afslag i Danmark, er de øvrige lande altså ikke forpligtet til at åbne sagen, men de kan vælge at gøre det. Siden 2019 har de danske myndigheder modtaget 593 anmodninger fra andre lande, der beder Danmark om at tilbagetage syrere, der har søgt asyl hos dem. Det betyder, at de andre lande ikke åbner asylsagen, men bare henviser til den danske afgørelse.

I de fleste tilfælde har de pågældende syrere ikke engang fået endeligt afslag i Danmark, og så er det udelukket, at et andet land vil åbne sagen.

Der kan gå mange måneder, inden det andet land når frem til en beslutning om at sende tilbage til Danmark, og der kan også gå flere måneder før de danske myndigheder accepterer. I den periode er flygtningen typisk indlogeret i et asylcenter uden ret til at arbejde eller studere – en hård periode, hvor man spilder sin tid. Og man kan ikke søge om genoptagelse i Danmark, når man ikke er i landet.

Nogle syrere har endda forladt Danmark mens de stadig havde lovligt ophold – den opholdstilladelse bortfalder, når man opholder sig for længe udenfor landet. Hvis man vender tilbage inden den er bortfaldet, eller får sin opholdstilladelse tilbage igen, har kommunen intet ansvar for at finde en bolig til én.

Tyske og hollandske domme

Især Tyskland og Holland har været mål for de danske syrere, og det skyldes bl.a. domme fra lokale domstole i de to lande og de rygter, der er opstået i den forbindelse. Allerede sidste år afsagde en domstol i Berlin en opsigtsvækkende dom: at Danmark ikke nødvendigvis kunne anses som et sikkert land for syriske flygtninge. Enkelte har fået opholdstilladelse i Tyskland, men langt flere er dog blevet afvist og sendt retur til Danmark.

For nylig har Hollands øverste forvaltningsdomstol truffet afgørelse i to sager om syriske statsborgere, der havde mistet deres opholdstilladelse i Danmark. I afgørelsen klargjorde domstolen, at det fremover »ikke automatisk kan antages for sikkert at tilbagesende syrere til Danmark«. Det kræver fremover en undersøgelse af den enkeltes situation. Men samtidig skriver det hollandske udenrigsministerium, at man ikke ser nogen systematiske problemer med danske asylafgørelser.

Som udgangspunkt sender både Holland og Tyskland altså syrere tilbage til Danmark.

Sagerne afventer nu en såkaldt præliminær afgørelse fra EU-Domstolen. Indtil domstolen har truffet en beslutning, bliver visse syrere ikke sendt tilbage til Danmark. Hvis EU-Domstolen vurderer, at der kan være et mere generelt problem, kan det ende med at der må gøres en undtagelse for syrere fra Danmark. I flere år har de fleste europæiske lande f.eks. ikke sendt nogen retur til Grækenland og Ungarn, fordi de to landes asylsystemer ikke kunne anses for at overholde menneskerettighederne.

Det vigtigste råd: Afvent en endelig afgørelse

For alle sager gælder det dog, at man skal have en endelig afgørelse fra Danmark, dvs. fra Flygtningenævnet. Så længe sagen er under behandling, og der stadig er en chance for at få asyl i Danmark, vil andre lande ikke åbne den. Man kommer ikke i udrejsecenter, før sagen er endeligt afgjort – og selv derefter er der en chance for at få sagen genåbnet. Det bedste råd er derfor at blive i Danmark, skaffe sig en god advokat og væbne sig med tålmodighed.

Og der er faktisk en stigende chance for at man alligevel får asyl i Flygtningenævnet, selvom Udlændingestyrelsen i første omgang har inddraget opholdstilladelsen. Sidste år blev halvdelen af sagerne omstødt, og i år er andelen helt oppe på 70%. Desuden har det seneste notat fra Udlændingestyrelsen vakt opsigt, da man erkender, at selv dem, der vender frivilligt hjem til Damaskus og er blevet sikkerhedsclearet, er i risiko for at blive udsat for overgreb fra de syriske myndigheder. I notatet står: ”(…) there are reports of returnees predominantly returning from Syria’s neighbouring countries who upon return were subjected to different forms of violations by the Syrian authorities, including those who have cleared or settled their status prior to their return.”

En lille håndfuld dedikerede advokater har arbejdet hårdt for at få omstødt hver eneste afgørelse i Flygtningenævnet. Ofte har de lagt mange gratis arbejdstimer i at få genoptaget sagerne. Refugees Welcome opfordrer alle flygtninge til at følge advokaternes råd, og vi anbefaler gerne gode advokater, som har stor erfaring med syriske sager. Du kommer i kontakt med Refugees Welcome her, og med DRC/Dansk Flygtningehjælp her.

Vi er helt afhængige af private medlemmer,
meld dig ind i dag og vælg selv dit månedlige støttebeløb!

Støt / bliv medlem