"Det giver ikke mening, at mine forældre skal bo i udrejsecenter!"

Åbent brev til statsministeren fra 20-årig syrisk flygtning

Det åbne brev blev bragt i dagbladet Information 8. december 2021.

Fotos: forfatteren.

UPDATE 2022: Mahmouds forældres sag blev genoptaget, og de fik deres opholdstilladelse i Danmark tilbage på nyt grundlag.

Kære statsminister, kære danskere

Jeg hedder Mahmoud Suhil Almohamad. Jeg er 20 år gammel. I sommer blev jeg kåret som årets student fra Brønderslev Gymnasium. Lige nu arbejder jeg i Aldi for at spare op til, at jeg i 2022 skal læse medicin på Aalborg Universitet, hvor jeg har fået en standbyplads.

Jeg er også flygtning fra Syrien.

Min far, som havde været 30 år i militæret, ville ikke medvirke til folkedrab, og derfor flygtede min familie i 2015, og vi fik asyl i Danmark. Nu har mine forældre fået inddraget deres opholdstilladelse på trods af dokumentation om overhængende fare i Syrien.

Derfor måtte jeg, med blødende hjerte, aflevere mine forældre på udrejsecenter Sjælsmark mandag den 29. november.

Det giver ikke mening.

Mine forældre kan ikke vende tilbage til den diktator, de flygtede fra!

Den diktator, der har gasset, sultet og dræbt sin egen befolkning!

Kære statsminister, hvordan kan det være, at Danmark sender mennesker, der er flygtet fra Assad, tilbage? Ud over Ungarn er Danmark det eneste land i EU, der vurderer, at Syrien er sikkert. Et land, vi ellers ikke ynder at sammenligne os med. Jeg troede, vi var i sikkerhed i Danmark, men jeg tog fejl.

Og jeg er ikke alene om denne vurdering. I Information den 27. november vurderer eksperter, at mange af afgørelserne er truffet på utilstrækkeligt grundlag, og at sagerne bør tages op igen.

Udlændingestyrelsen i Tyskland, Bundesamt für Migration und Flüchtlinge, har tilkendt syrere, der ellers skulle rejse tilbage til Syrien, en beskyttelsesstatus i Tyskland, foreløbigt for et år. Endvidere ser de ikke længere Danmark som et sikkert sted at sende asylansøgere tilbage til.

Jeg håber inderligt, at Danmark vil ændre mening og leve op til FN’s Flygtningekonvention om beskyttelse af flygtninge, så min forældre og andre syrere, der lige nu får inddraget deres opholdstilladelse, må blive i Danmark.

Det giver ikke mening, at mine forældre nu skal søge asyl i Tyskland, langt væk fra børn og børnebørn, for ikke at risikere deres liv.

Kære statsminister, jeg beder om din og Danmarks hjælp. Jeg har ingen andre at gå til.


Hele Mahmouds familie fejrede, at han blev student fra Brønderslev Gymnasium


Mahmoud tog til Udrejsecenter Sjælsmark for at besøge sine forældre, 6 timer fra sit hjem, men de var i isolation pga. Covid-19.


Vaskerum på Sjælsmark. Mahmouds forældre lider begge af forskellige sygdomme, men må dele et lille værelse med fælles bad og toilet på gangen.

Som medlem er du med til at give
flygtninge i Danmark en stemme.

Støt / bliv medlem