FN: Nye integrationsydelse bryder Flygtningekonventionen

Hård kritik i høringssvar, afsløringer af forkerte beregninger og uopnåelig sprogbonus

Flygtninge har krav på samme behandling som statens andre borgere. Derfor er det diskrimination og et brud på Flygtningekonventionen, når regeringen vil indføre en lavere ydelse til nyankomne. Det skriver UNHCR i et meget skarpt høringssvar til den danske stat. Ydelsen bliver på niveau med SU, men uden mulighed for at optage lån og arbejde ved siden af, sådan som studerende kan. Læs mere på dr.dk her.

Stærk kritik udtrykkes også i høringssvarene fra Dansk Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp. Her advarer man især om, at den nye ydelse vil skabe fattige børn og ikke nødvendigvis skaffe flere i arbejde.

Læs alle høringssvarene her.

Det er også kommet frem, at regeringens beregninger af rådighedsbeløb er forkerte, da man ikke har taget højde for, at børnechecken vil komme under et optjeningssystem for flygtninge fremover, og flygtningefamilier vil dermed have mindre til rådighed de første to år. Læs mere på jp.dk her.

Endelig er der problemer med lovforslagets sprogbonus. Man kan få 1.500 kr mere pr md når man har bestået Prøve i Dansk 2. Men flygtninge med ringe sproglige forudsætninger fra hjemlandet visiteres til Dansk 1, og de vil efterfølgende (typiske efter 2 år) selv skulle betale for at gå videre på Dansk 2 - hvis de overhovedet vil blive godkendt til det. Prisen vil ifølge formanden for sprogskolerne ofte komme op omkring 10.000 kr. De tre danskuddannelser er tilrettelagt som parallelle uddannelser, ikke fortløbende. Hør udsendelsen i P1 Orientering her.