Avnstrup bliver 'hjemrejsecenter'

Fremover skal alle asylansøgere, som får afslag, straks flyttes til center Avnstrup ved Hvalsø, Roskilde

Avnstrup har fungeret som asylcenter i mange år. Det blev oprindelig bygget som hospital, og ligger meget isoleret i en skov 20 km fra Roskilde. Der er normalt plads til 500 beboere, men i perioder har der været opstillet pavilloner og skurvogne for at få plads til endnu flere. Centret huser en børnehave og en sundhedsklinik. Læs mere om centret på Røde Kors's side. Røde Kors skal også fremover stå for driften af center Avnstrup.


Værelse for fire enlige mænd på Avnstrup

Tidligere blev asylansøgere i forskellige faser af deres sag blandet mere eller mindre på de mange centre. Avnstrup husede både nyankomne, ansøgere med en sag under behandling og afviste.

Men fremover skal Sandholm være modtagecenter (fase 1), og alle med en asylsag under behandling (fase 2) skal bo på et af centrene i Jylland. Hvis man får afslag, bliver man straks flyttet til center Avnstrup, som får den nye funktion 'hjemrejsecenter', og her skal det afgøres om man samarbejder om sin hjemrejse eller ej. Hvis man nægter at samarbejde, eller hvis politiet vurderer, at man ikke samarbejder for alvor, bliver man flyttet til et af de to udrejsecentre Sjælsmark (i Hørsholm på Sjælland, for familier) eller Kærshovedgård (udenfor Ikast i Jylland, for enlige).

Den nye opfindelse 'hjemrejsecenter' er en del af Finansloven for 2018, indgået af regeringen og Dansk Folkeparti. Det fremgår af et ministersvar til Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen 21. december, at det skal have konsekvenser, når en asylansøger får afslag. Derfor skal personen "overflyttes hurtigst muligt efter udløb af udrejsefristen, uanset om de medvirker til deres hjemsendelse eller ej. På hjemrejsecentret vil de afviste asylansøgere være på cafeteriaordning. Ved at oprette et hjemrejsecenter samles alle afviste asylansøgere indledningsvist ét sted. Det vil derfor være lettere for myndighederne at få kontakt til de pågældende med henblik på bl.a. at afklare, hvorvidt de ønsker at medvirke til deres hjemsendelse."


Avnstrup ligger smukt, men isoleret, og bygningerne er ikke charmerende.