Parwani: Min familie er alle iværksættere

Khatera er afghansk flygtning og kom til Danmark som barn. I hendes store familie er næsten alle iværksættere – noget, som Danmark kunne drage fordel af.

Min mors side af familien består af over 70 medlemmer. Alle er stort set iværksættere. Mine onkler og fætre har drevet egne virksomheder, og hvis man oplevede deres kreativitet fra det øjeblik, de satte fødderne i Danmark til i dag, og hvordan de har overdraget iværksætter-drømmen til andre afghanske flygtninge, så ville man knæle for deres bidrag til flygtninges etablering af et selvstændigt liv. De er alle sammen hårdhudede og ekstremt hårdtarbejdende.

Jeg tror på, at langt de fleste flygtninge har tifold hårdere hud og udholdenhed, når det kommer til livet som arbejdere, fordi de kommer fra lande hvor der ikke findes alternativer. Det, der er altafgørende for deres tilknytning til erhvervslivet i Danmark, er ene og alene hvor og hos hvem, man placerer dem. Mine fætre som driver selvstændige virksomheder havnede i et netværk, hvor deres drømme kunne overskues og hvor de fik støtte.

Tanken om at være på offentlige ydelser lå så langt væk fra deres virkelighed, selvom nogle af vores ældre selvfølgelig var så ødelagte af krigen, at de ikke kunne arbejde. De havde og har en drivkraft, som der kræves for at overleve i Afghanistan og det er samme drivkraft som holder deres virksomheder i live.

Mange flygtninge er hårdtarbejdende. Jeg vil endda vove at påstå, at de er rustet til at arbejde langt hårdere end andre, fordi de kommer fra en virkelighed, der kræver det.

Jeg tror mere på rollemodeller og gode mentorer end kommunale medarbejdere, som laver handlingsplaner for de enkelte borgere.

Hvis en flygtning får en god relation til en veletableret arbejdstager eller virksomhedsejer i Danmark, som kan plante en drøm frivilligt hos en ung mand eller ung kvinde og holder vedkommende fokuseret, så tror jeg det skaber store forandringer.

Khatera Parwani er debattør og jurastuderende.