Permanent ophold

Alle former for opholdstilladelse i Danmark gives i første omgang midlertidigt, gældende fra 1 til 2 år, afhængigt af hvilken type opholdstilladelse, der er tale om. Konventionsstatus gives nu for 2 år, familiesammenføring for 2 år og begge former for beskyttelsesstatus for 1 år. Herefter skal man selv søge om forlængelse, det sker ikke automatisk, og det er vigtigt at overholde fristen. Hvis en opholdstilladelse udløber, skal man søge forfra – dvs. rejse til sit hjemland og søge derfra. Der kan være mange måneders ventetid på forlængelse.

Efter 8 års lovligt ophold i Danmark (perioden som asylansøger tæller ikke med) kan man søge om permanent opholdstilladelse. For at opnå det, skal man opfylde en række kriterier omkring danskkundskaber, arbejde og kriminalitet.

Permanent ophold betyder bare, at man har lov til at være i Danmark og ikke skal søge igen – men man kan godt blive udvist af landet for kriminalitet. Hvis man søger om familiesammenføring og ikke er flygtning, er det en forudsætning at man har haft permanent ophold i 3 år. 

NYE REGLER, gældende fra 15. maj 2017:

(for ansøgninger indgivet efter 15. marts 2017):
Du kan få permanent opholdstilladelse, uanset hvilken form for opholdstilladelse du har. Du skal betale et gebyr på 3.600 kr for at ansøge.

Grundlæggende betingelser (alle skal opfyldes):

  • Man skal fortsat opfylde betingelserne for den opholdstilladelse, man har.
  • Man skal være fyldt 18 år.
  • Man skal have boet lovligt i Danmark i mindst 8 år. Hvis man opfylder alle 4 supplerende betingelser (se nedenfor), skal man dog kun have boet lovligt i Danmark i mindst 4 år.
  • Man må ikke have begået visse typer af kriminalitet.
  • Man må ikke have forfalden gæld til det offentlige, medmindre der er givet henstand.
  • Man må ikke have modtaget offentlig hjælp efter lov om aktiv socialpolitik eller integrationsloven inden for de sidste 4 år.
  • Man skal have accepteret en erklæring om integration og aktivt medborgerskab i det danske samfund.
  • Man skal have bestået Prøve i Dansk 2 eller en danskprøve på et tilsvarende eller højere niveau.
  • Man skal have været i ordinær fuldtidsbeskæftigelse eller udøvet selvstændig erhvervsvirksomhed i mindst 3 år og 6 måneder inden for de sidste 4 år.
  • Man skal fortsat være i arbejde på det tidspunkt, hvor Udlændingestyrelsen træffer afgørelse i sagen

Supplerende krav (mindst to af følgende krav skal også opfyldes):

  • Man skal have bestået en medborgerskabsprøve eller have udvist aktivt medborgerskab i Danmark.
  • Man skal have haft ordinær fuldtidsbeskæftigelse eller udøvet selvstændig erhvervsvirksomhed i mindst 4 år inden for de sidste 4 år og 6 måneder.
  • Man skal have haft en årlig skattepligtig indkomst på gennemsnitligt 275.400 kr. (2017-niveau) eller derover de sidste 2 år.
  • Man skal have bestået Prøve i Dansk 3, eller en danskprøve på et tilsvarende eller højere niveau.

De 4 supplerende betingelser rangerer lige, og det er derfor uden betydning, hvilke 2 af de 4 betingelser man opfylder. Hvis man opfylder alle 4 supplerende betingelser, vil man kunne få permanent opholdstilladelse efter at have boet lovligt i Danmark i mindst 4 år.

Den lempeligere adgang for flygtninge er blevet afskaffet, så alle skal leve op til samme krav. Eneste dispensationsmulighed er, hvis man kan dokumentere ikke at kunne opfylde visse krav pga. varig funktionsnedsættelse (Handicapkonventionen træder til her).

Karensperioder for kriminalitet: man får 6 års ventetid v. betinget fængselsstraf, og 15 års ventetid v. ubetinget fængselsstraf over 60 dage. Ved idømmelse af en straf på 6 mdr. ubetinget fængselsstraf udelukkes man for evigt fra permanent ophold.

Permanent ophold er en forudsætning for at søge statsborgerskab og dermed dansk pas, og man skal have haft permanent ophold i 3 år, før man kan søge om familiesammenføring (medmindre man har fået asyl, og man stadig har behov for beskyttelse).

Du kan ansøge digitalt med NemID på nyidanmark.dk, eller udfylde et skema, som indsendes til Udlændingestyrelsen. Hvis du vil klage over afgørelsen skal den indgives til Udlændingenævnet. Klagen koster 805kr i gebyr.

Læs mere om permanent ophold på nyidanmark.dk